Představení programu Nová zelená úsporám

01.04.2015 09:16

Představení programu Nová zelená úsporám

oficiálně vyhlášen: 1. 4. 2015

Ministr životního prostředí Richard Brabec dnes představil hlavní změny v programu Nová zelená úsporám pro rok 2015. Od 1. 4. 2015 spouští MŽP a SFŽP výzvy pro rodinné domy v celé ČR a pro pražské bytové domy. Žádosti začne Státní fond životního prostředí ČR přijímat elektronicky od 15. 5. 2015. Letos bude na energetické úspory rozděleno 1,1 mld. korun, z toho je 600 milionů určeno pro majitele rodinných domů na celém území České republiky a 500 milionů pro majitele bytových domů v Praze.

Program prošel i pro letošní rok několika změnami s cílem usnadnit podmínky programu a rozšířit okruh žadatelů o dotaci. Letos je nově možné získat příspěvek i na menší energetické úpravy, tzv. dílčí opatření, s podmínkou snížení spotřeby energie min. o 20 %. Takové snížení představuje např. výměna oken a dveří a dílčí zateplení. Maximálně 3 týdny bude trvat schválení žádosti, 3 týdny bude mít Fond na kontrolu dokumentace a výpočet výše dotace a 3 týdny na vyplacení dotace. Další významnou letošní změnou je zjednodušení výpočtu výše dotace prostřednictvím zavedení takzvaných paušálů na metr čtvereční. V případě zateplení a výměny oken a dveří se paušálem rozumí jednotková dotace, která je poskytována na jeden metr čtvereční realizovaného opatření. Výše jednotkové dotace se liší dle typu upravované nebo měněné konstrukce. Jiná je pro okna, jiná pro fasádu a podobně.

Oproti minulým výzvám ubyde povinných dokumentů při podání žádosti, protože některé z nich budou vyžadovány až v okamžiku doložení realizace opatření, tedy až na konci celého procesu. Příjem žádostí skončí 31. 10. 2015, pokud nebudou vymezené prostředky vyčerpány dříve. Další výzvy k předkládání žádostí v rámci podprogramu rodinné domy budou pokračovat každý rok až do roku 2021. Výzvy pro bytové domy budou vyhlašovány každoročně až do roku 2019. Pro budovy veřejného sektoru se předpokládá opakované vyhlašování výzev od roku 2019 do roku 2021.

Nově není třeba použít předepsané seznamy výrobků a firem, ale je potřeba dodržet požadavky na technické parametry. Výše dotace u rodinných domů až 50%, u bytových domů až 20% z výdajů, tzn. až stovky tisíc korun u RD a až milionové částky u BD, max. výše podpory u RD 5 mil. Kč, u BD 10 mil. Kč. Realizace podporovaných opatření v RD nacházejících se v Moravskoslezském a Ústeckém kraji je zvýhodněna zvýšením dotačních částek o 10% zvýhodnění se nevztahuje na dotaci na zpracování odborného posudku a zajištění technického dozoru stavebníka).

zdroj: eagri.cz